Speakers Academy - Faculty member
Show all

‘Ik verbind techniek en communicatie’

nrcnext

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Acteur Bob Wind (39) deed het gewoon. Hij keerde terug naar zijn oude liefde: technische natuurkunde.

Hoogtepunt: „Ik heb lang het gevoel gehad op twee sporen te leven, aan de ene kant het theater en aan de andere kant de natuurkunde. Nu komt het voor het eerst samen en dat voelt goed.”

Dieptepunt: „Geen.”

Shakespeare en Onderweg naar Morgen

„Tijdens mijn studie experimentele natuurkunde vond ik het heel leuk om voor een zaal met studenten een verhaal te vertellen. Ik besloot toneellessen te gaan volgen en bleek talent te hebben. Toen ik werd aangenomen op de toneelschool nam ik me voor het in elk geval een jaar te proberen. Natuurkunde verdween naar de achtergrond, al kwam mijn oude studie heel soms om de hoek kijken: tijdens een toneelstuk over kwantummechanica onderwees ik mijn medestudenten de basisbeginselen. Na de toneelschool speelde ik in toneelstukken van Shakespeare, maar ook in soaps zoals Onderweg naar Morgen. Wat me in het acteren het meeste aantrok, was de communicatie. Toch heb ik me nooit helemaal thuis gevoeld in het theaterwereldje. Ik kreeg steeds meer de behoefte om me in te zetten voor mens en maatschappij. Ik wilde niet langer doen alsóf, ik wilde met communicatie echt iets concreets en fundamenteels voor elkaar krijgen.

Werken aan een nieuw type zonnecellen

„Tijdens een theaterproject in Zuid-Afrika ontdekte ik hoeveel voldoening het geeft om dienstbaar te zijn aan mensen. Daar besloot ik terug naar de universiteit te gaan voor een master Technische Natuurkunde. Daarna mocht ik me ingenieur noemen en al gauw kreeg ik een baan in Petten waar ik werkte aan een nieuw type zonnecellen voor duurzame energie. Dat was weer iets té technisch; daar miste ik juist het contact met mensen.

Heel soms nog een tv- of filmrol

„Sinds een jaar werk ik als ingenieur bij een adviesbureau. Ik schrijf plannen voor aanbestedingen, coach collega’s hoe ze zich het beste kunnen presenteren en ben dagvoorzitter op technische bijeenkomsten. Heel soms speel ik nog een tv- of filmrol, maar ik weet nu dat ik me pas echt als een vis in het water voel wanneer ik de verbindende factor ben tussen techniek en communicatie.”

Lees het volledig artikel op NRC.next

bob
bob